• 06/07/2024 05:21

Η ανάπτυξη του εμβολίου H5N1 κοστίζει 176 εκατομμύρια δολάρια

Η ανάπτυξη του εμβολίου H5N1 κοστίζει 176 εκατομμύρια δολάρια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε πρόσφατα 176 εκατομμύρια δολάρια στη Moderna προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός εμβολίου, εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών H5N1 μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον άνθρωπο. Αυτή η επένδυση έγινε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη ενός εμβολίου σε περίπτωση πανδημίας.

Τα χρήματα κατευθύνθηκαν στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Covid-19 της Moderna. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων, με στόχο τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε τελευταίο στάδιο έως το 2025, εάν τα αρχικά αποτελέσματα είναι θετικά. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς ο H5N1 έχει ήδη επηρεάσει εκατοντάδες κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε πολλές πολιτείες, με αποτέλεσμα τρία κρούσματα σε ανθρώπους.

Εκτός από τη Moderna, η Pfizer εργάζεται επίσης σε ένα εμβόλιο mRNA που στοχεύει ένα παρόμοιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Η CSL Seqirus έχει ήδη αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί από τον FDA, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παραγγέλνει περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις. Γίνονται επίσης προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τις αγελάδες ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάλλαξης και επηρεασμού του ανθρώπου.

Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, με πολλές χώρες να αναφέρουν κρούσματα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η επένδυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην ανάπτυξη εμβολίων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφήστε μια απάντηση