• 06/07/2024 07:26

Η EDF στη Γαλλία εγκαταλείπει την ανάπτυξη τεχνολογίας μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Η EDF στη Γαλλία εγκαταλείπει την ανάπτυξη τεχνολογίας μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Η EDF, η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στραφούν στη χρήση των υπαρχουσών τεχνολογιών για το σχεδιασμό των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων τους (SMR), αντί να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δικές τους καινοτομίες. Αυτή η απόφαση θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό και τις πιθανές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των SMR τους, τα οποία αρχικά σχεδιαζόταν να είναι έτοιμα για την αγορά τη δεκαετία του 2030.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η θυγατρική της σχεδίασης SMR, Nuward, είχε φτάσει στη βασική φάση σχεδιασμού όπου οι ομάδες μηχανικών μπορούσαν να μελετήσουν το πλήρες μοντέλο του εργοστασίου με περισσότερες λεπτομέρειες. Η EDF αποφάσισε τώρα να εξελίξει το σχέδιο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αποδεδειγμένα τεχνολογικά τούβλα. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να αυξήσει την πιθανότητα τεχνικής σκοπιμότητας και επιτυχίας.

Οι SMR είναι πυρηνικοί αντιδραστήρες μικρότερου μεγέθους που έχουν σχεδιαστεί για να είναι φθηνότεροι και ταχύτεροι στην κυκλοφορία σε σύγκριση με μοντέλα πλήρους μεγέθους που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστούν. Προορίζονται κυρίως για την αντικατάσταση μονάδων με καύση άνθρακα ή την παροχή τοπικής ηλεκτρικής ενέργειας για μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή απομακρυσμένους δήμους. Η απόφαση της EDF να στραφεί στη χρήση υπαρχουσών τεχνολογιών για τα SMR της έρχεται μετά από αναφορές μηχανικών δυσκολιών με τον εσωτερικό σχεδιασμό τους.

Η Nuward είχε λάβει προηγουμένως κρατικές επιδοτήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της και η EDF έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη SMR μαζί με συμβατικούς μεγάλους αντιδραστήρες. Αυτή η αλλαγή στη σχεδιαστική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες για επιτυχία στην ανάπτυξη των SMR τους.

Αφήστε μια απάντηση