• 06/07/2024 07:53

Η κατανάλωση ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί αύξηση των εκπομπών άνθρακα της Google κατά 48% σε πέντε χρόνια

Η κατανάλωση ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί αύξηση των εκπομπών άνθρακα της Google κατά 48% σε πέντε χρόνια

Η Google ανέφερε αύξηση 48 τοις εκατό στις εκπομπές άνθρακα της τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας τους 14,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2023. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στην κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται από τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στα προϊόντα της. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν αναπτύξει τα δικά τους μοντέλα και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Gemini της Google, για να προσφέρουν καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνολογίας AI συχνά οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές άνθρακα στα κέντρα δεδομένων.

Καθώς η Google συνεχίζει να ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της, η πρόκληση της μείωσης των εκπομπών γίνεται εμφανής. Η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2030, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών άνθρακα, με αύξηση των εκπομπών κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνουν την κατασκευή πιο ενεργειακά αποδοτικών υποδομών πληροφορικής και την προώθηση πρακτικών υπεύθυνης χρήσης του νερού. Τα κέντρα δεδομένων της Google είναι περίπου 1,8 φορές πιο ενεργειακά αποδοτικά από τον μέσο όρο του κλάδου, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 5 έως 10 τοις εκατό έως το 2030 και προωθεί ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς όπως η οργάνωση πληροφοριών και η βελτιστοποίηση.

Πρωτοβουλίες όπως η λειτουργία εξοικονόμησης καυσίμων διαδρομών δείχνουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αναλύοντας δεδομένα για να προτείνει πιο αποτελεσματικές διαδρομές. Η Google έχει ήδη βοηθήσει στη μείωση 2,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών από το τέλος του 2021 έως το τέλος του 2023, που ισοδυναμεί με την αφαίρεση 650.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο. Ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές της και εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, η Google στοχεύει να οδηγήσει σε θετικές περιβαλλοντικές αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία AI.

Αφήστε μια απάντηση