• 03/07/2024 17:27

Η οικονομία της Χιλής υπογράφει συμβόλαια για τρίτο συνεχόμενο μήνα καθώς η ανάκαμψη σκοντάφτει

Η οικονομία της Χιλής υπογράφει συμβόλαια για τρίτο συνεχόμενο μήνα καθώς η ανάκαμψη σκοντάφτει

Η οικονομία της Χιλής συνέχισε να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, σηματοδοτώντας μια παραπαίουσα ανάκαμψη από τη στασιμότητα του περασμένου έτους. Ο δείκτης Imacec, ο οποίος χρησιμεύει ως δείκτης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μειώθηκε κατά 0,4% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και αυξήθηκε κατά 1,1% από το προηγούμενο έτος, υπολείποντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Χιλή ανταποκρίθηκαν στην οικονομική επιβράδυνση εφαρμόζοντας μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 550 μονάδων βάσης το περασμένο έτος. Αυτό τροφοδότησε αρχικά μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του 2024, αλλά η δυναμική έκτοτε επιβραδύνθηκε. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ασκήσει περαιτέρω πίεση στην οικονομία, ωθώντας την κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει μια λιγότερο επιζήμια προσέγγιση.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε πρόσφατα το κόστος δανεισμού κατά ένα τρίμηνο στο 5,75%, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση από την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 3% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026, αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση την τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Τον Μάιο, η οικονομική δραστηριότητα εξαιρουμένης της εξόρυξης μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με τη μεταποίηση κατά 2,3% και το εμπόριο κατά 0,4%. Παρά ορισμένους θετικούς δείκτες, όπως η αύξηση της παραγωγής χαλκού, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών τον Μάιο. Η μεταποίηση συρρικνώθηκε απροσδόκητα, παρόλο που το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε εκπληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση