• 06/07/2024 07:27

Iran presidential debate: Conservative claims opponent is attempting to bring country back to previous era

Iran presidential debate: Conservative claims opponent is attempting to bring country back to previous era

Εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 5 Ιουλίου, το Ιράν πραγματοποίησε τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, του συντηρητικού Saeed Jalili και του «μετριοπαθούς» Masoud Pezeshkian. Ο Πεζεσκιάν, πρώην υπουργός Υγείας, κατηγόρησε τον αντίπαλό του για έλλειψη εμπειρίας διαχείρισης. «Πες μου, έχεις διοικήσει ποτέ εταιρεία στη ζωή σου; Με ποια βάση ισχυρίζεστε ότι διοικείτε μια χώρα;». ρώτησε τον Τζαλίλι, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν και σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Ο Τζαλίλι απηύθυνε κατηγορίες και στον αντίπαλό του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πεζεσκιάν σκοπεύει να ρίξει το Ιράν πίσω στο παρελθόν, δηλαδή στην εποχή του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος θεωρούνταν μετριοπαθής. Ας θυμίσουμε ότι το βασικό επίτευγμα της κυβέρνησης Ροχανί ήταν η πυρηνική συμφωνία με τη Δύση. Ο Τζαλίλι υποσχέθηκε ότι, με τη λαϊκή υποστήριξη, θα πετύχαινε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 8%. Αυτό έκανε τον Pezeschkian να γελάσει, ρωτώντας αν θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει με το κεφάλι του αυτή τη δήλωση.

Παράλληλα και οι δύο υποψήφιοι κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Σε αυτές τις συζητήσεις, κάθε υποψήφιος παρουσίασε τα οράματά του για το μέλλον του Ιράν και επέκρινε ο ένας τις προσεγγίσεις του άλλου. Ο Πεζεσκιάν εστίασε στην ανάγκη για διοικητική εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ο Τζαλίλι έδωσε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι προσπαθεί να επιστρέψει στις πολιτικές του παρελθόντος.

Είναι σαφές ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τους ψηφοφόρους και να εξασφαλίσουν την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές. Οι συζητήσεις υπογράμμισαν τις αποκλίνουσες απόψεις και στρατηγικές των δύο υποψηφίων, προσφέροντας στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ιράν. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τελικά την κατεύθυνση της χώρας για την επόμενη προεδρική θητεία.

Αφήστε μια απάντηση