• 06/07/2024 04:23

Last minute endorsement: Boris Johnson backs Rishi Sunak in UK General Election

Last minute endorsement: Boris Johnson backs Rishi Sunak in UK General Election

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέπληξε τους πάντες το βράδυ της Τρίτης υπερασπιζόμενος τον σημερινό ηγέτη των Συντηρητικών Ρίσι Σουνάκ. Οι δυο τους είχαν κακές σχέσεις και ο Τζόνσον είχε μείνει μακριά από την εκστρατεία. Η εμφάνισή του την Τρίτη σε μια μικρή προεκλογική συγκέντρωση των Συντηρητικών στο Λονδίνο ήταν έκπληξη μετά από έξι εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας. Η κίνηση είναι απίθανο να αλλάξει την κατάσταση, με τον πρωθυπουργό να προβλέπεται ότι θα χάσει τις γενικές εκλογές της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο στις δημοσκοπήσεις.

Για να γίνει πρωθυπουργός, ο αρχηγός του πολιτικού κόμματος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές. Μετά από δύσκολα χρόνια στα οποία οι Βρετανοί βίωσαν το Brexit, την οικονομική και κοινωνική κρίση, τον Covid, τα σκάνδαλα και την πολιτική αστάθεια, οι ψηφοφόροι λαχταρούν για αλλαγή. «Αν θέλετε πραγματικά υψηλότερους φόρους, (…) εάν θέλετε ανεξέλεγκτη μετανάστευση και εάν θέλετε περιττή υποκλοπή στις Βρυξέλλες, ψηφίστε τους Εργατικούς την Πέμπτη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη συγκέντρωση του διαδόχου του το βράδυ της Τρίτης.

Απών για έξι εβδομάδες, ο πρώην Πρωθυπουργός οδήγησε το στρατόπεδό του σε μια συντριπτική νίκη πριν από πέντε χρόνια. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2022 μετά από μια σειρά σκανδάλων, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής σε ένα τμήμα του δεξιού εκλογικού σώματος. «Δεν είναι υπέροχο που η συντηρητική μας οικογένεια είναι ενωμένη;» λέει ο Rishi Sunak. Είναι ο πέμπτος Πρωθυπουργός σε 14 χρόνια συντηρητικής εξουσίας, δύσκολα χρόνια που σημαδεύτηκαν από Brexit, Covid, λιτότητα, σκάνδαλα και διαιρέσεις στους «Τόρις».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν 453 έδρες έναντι των 115 των Συντηρητικών, αντιπροσωπεύοντας μια συντριπτική πλειοψηφία 256 εδρών για τη βρετανική αριστερά. Ένα ιστορικό αποτέλεσμα, καθώς θα ξεπερνούσε κατά πολύ την πλειοψηφία των 179 εδρών που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ το 1997, η μεγαλύτερη νίκη που έγινε ποτέ σε βρετανικές εκλογές. «Είμαστε πιθανώς στα πρόθυρα της μεγαλύτερης κατολίσθησης (του Εργατικού Κόμματος) που έχουμε δει ποτέ σε αυτή τη χώρα», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας Mel Stride, ένας πυλώνας της εκστρατείας του Rishi Sunak. Ο τελευταίος αφιερώνει τις τελευταίες ώρες της εκστρατείας του για να αποφύγει μια «υπερπλειοψηφία» των Εργατικών.

Ο αντίπαλος του Keir Starmer θέλει να πείσει μέχρι την τελευταία στιγμή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αλλαγής. (…) Υπάρχουν ακόμη πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα», λέει ο συντονιστής της εκστρατείας του Πατ ΜακΦάντεν. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Πέμπτης. Αν είστε σαν εκείνους τους Άγγλους που είναι παθιασμένοι με τη γαλλική πολιτική, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη έως Παρασκευή.

Αφήστε μια απάντηση