• 06/07/2024 08:30

Muslim candidates in British elections capitalize on the conflict in Gaza

Muslim candidates in British elections capitalize on the conflict in Gaza

Η Shanaz Sadiq είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας φιλοπαλαιστίνιων υποψηφίων που στοχεύουν να κινητοποιήσουν τη μουσουλμανική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η ομάδα κεφαλαιοποιεί τη δυσαρέσκεια πολλών για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά έχουν επίσης υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Αυτή η στάση έχει αναστατώσει ορισμένους από τα 3,9 εκατομμύρια μουσουλμάνους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν το 6,5% του πληθυσμού.

Αν και είναι απίθανο πολλοί φιλοπαλαιστίνιοι υποψήφιοι που θα είναι ανεξάρτητοι ή για μικρότερα κόμματα να εκλεγούν στο κοινοβούλιο, η εκστρατεία Muslim Voice στοχεύει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν. Ο Sadiq, υποψήφιος για βουλευτής του Oldham East και του Sadleworth, πιστεύει ότι η Γάζα δεν είναι απλώς ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκστρατεία προτρέπει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν φιλοπαλαιστίνιους υποψηφίους από ανεξάρτητα ή μικρότερα κόμματα όπως το Εργατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Τζορτζ Γκάλουεϊ.

Η τελευταία σύγκρουση στη Γάζα οδήγησε σε αύξηση των ανεξάρτητων υποψηφίων που συμμετέχουν στις εκλογές, πολλοί από τους οποίους υπογραμμίζουν τις φιλοπαλαιστινιακές απόψεις σε περιοχές με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για το Εργατικό Κόμμα του Keir Starmer, το οποίο παραδοσιακά είχε υποστήριξη από μειονότητες, αλλά έχει επικριθεί για την απάντησή του στη σύγκρουση. Ένας σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει ανεξάρτητους υποψηφίους που δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα της Γάζας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ, το οποίο εξακολουθεί να αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, έχει κατηγορηθεί για την αργή προσέγγισή του στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ενώ το κόμμα έχει υποσχεθεί να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δεν έχει προσφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα για να το κάνει. Πολλοί μουσουλμάνοι, όπως ο Rafit Hussain και η Poppy Youssef από το Oldham, είναι απογοητευμένοι από τα μεγάλα κόμματα και σκέφτονται να ψηφίσουν για ανεξάρτητους που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πεποιθήσεις τους για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Αφήστε μια απάντηση