• 06/07/2024 04:05

Ο FDA απαγορεύει τη χρήση πρόσθετου τροφίμων σε αθλητικά ποτά και αναψυκτικά

Ο FDA απαγορεύει τη χρήση πρόσθετου τροφίμων σε αθλητικά ποτά και αναψυκτικά

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακάλεσε την Τρίτη έναν κανονισμό που επέτρεπε τη χρήση βρωμιούχου φυτικού ελαίου (BVO) στα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας. Το BVO περιέχει βρώμιο, το οποίο βρίσκεται σε επιβραδυντικά φωτιάς και έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα ποτά με γεύση εσπεριδοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διατήρηση της κατανομής της γεύσης. Η απαγόρευση του BVO πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 2 Αυγούστου.

Ο FDA είχε προτείνει για πρώτη φορά την απαγόρευση τον Νοέμβριο, ακολουθώντας τα βήματα χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η ΕΕ και η Ιαπωνία, που είχαν ήδη απαγορεύσει το BVO. Ο FDA είχε προηγουμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το BVO δεν ήταν γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές λόγω ανησυχιών σχετικά με την τοξικότητα το 1970, οδηγώντας στην απόφαση να ρυθμιστεί ως πρόσθετο τροφίμων και να διεξαχθούν μελέτες ασφάλειας που τελικά οδήγησαν στην απαγόρευση.

Ορισμένοι ειδικοί χαιρέτησαν την απόφαση του FDA, χαρακτηρίζοντάς την νίκη για τη δημόσια υγεία. Ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων στην Environmental Working Group, επέκρινε τη ρυθμιστική αδράνεια που επέτρεπε στους καταναλωτές να εκτίθενται σε αυτό το επικίνδυνο πρόσθετο για χρόνια. Πολλοί κατασκευαστές ποτών έχουν ήδη αντικαταστήσει το BVO με εναλλακτικά συστατικά και η FDA σημείωσε ότι λίγα ποτά στις ΗΠΑ περιέχουν επί του παρόντος BVO.

Συνολικά, η απαγόρευση του BVO υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αυστηρή και έγκαιρη εποπτεία των προσθέτων τροφίμων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Ο FDA έχει παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το βρωμιούχο φυτικό έλαιο για όσους αναζητούν πρόσθετες λεπτομέρειες.

Αφήστε μια απάντηση