• 06/07/2024 06:40

Ο ψυχίατρος από το Fort Wayne συζητά τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία

Ο ψυχίατρος από το Fort Wayne συζητά τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία

Το Κογκρέσο εξετάζει επί του παρόντος την ιδέα της τοποθέτησης προειδοποιητικών ετικετών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram. Ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ πιέζει ώστε αυτές οι πλατφόρμες να αποκαλύπτουν τους κινδύνους ψυχικής υγείας σε χρήστες κάτω των 18 ετών. Αυτοί οι κίνδυνοι κυμαίνονται από κατάθλιψη έως μη ρυθμισμένο νευρικό σύστημα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντική πηγή της προσοχής μας λόγω του συστήματος χημικής ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όταν ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία είναι μια ορμόνη για την καλή αίσθηση. Αυτή η οδός ανταμοιβής ντοπαμίνης μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Πολλοί επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία. Ο Δρ Ambreen Ghori, ψυχίατρος στο Bowen Center, υπογραμμίζει πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδεινώσουν τις γνωστικές στρεβλώσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Ο αρνητικός φακός μέσα από τον οποίο ορισμένα άτομα βλέπουν τον κόσμο μπορεί να ενισχυθεί από τις αρνητικές πτυχές των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται 27 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν επιζήμια επίδραση στην ανάπτυξή του. Η Νάνσυ Μάικλ, η Διευθύντρια Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς της Παναγίας των Παρισίων, εξηγεί πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παραβιάσουν το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα σε νεότερα άτομα των οποίων ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μετατόπιση άλλων βασικών συμπεριφορών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία. Ο Michael σημειώνει ότι οι μαθητές συχνά κάνουν ακραίες επιλογές ως απάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε αποδεσμεύονται από αυτά εντελώς είτε ασχολούνται υπερβολικά εις βάρος του ύπνου τους και άλλων βασικών δραστηριοτήτων. Η εθιστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες και να διαταράξει τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος για τα νεαρά άτομα.

Αφήστε μια απάντηση