• 03/07/2024 17:39

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η κόκκινη κηλίδα του Δία μπορεί να έχει αλλάξει από τις παρατηρήσεις του 1665

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η κόκκινη κηλίδα του Δία μπορεί να έχει αλλάξει από τις παρατηρήσεις του 1665

Στη δεκαετία του 1660, ο Ιταλός αστρονόμος Gian Domenico Cassini έκανε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη παρατηρώντας τον Δία. Εντόπισε ένα τεράστιο σημείο στον πλανήτη, γνωστό τώρα ως Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα ή Μόνιμη Κηλίδα. Αυτό το χαρακτηριστικό πιστεύεται ότι είναι απόδειξη μιας ισχυρής Jovian καταιγίδας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η καταιγίδα που παρατηρείται σήμερα δεν είναι η ίδια που είδε το Cassini πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες.

Αυτό που εμφανίζεται ως μια κόκκινη κηλίδα από το διάστημα είναι στην πραγματικότητα ένας τεράστιος αντικυκλώνας δίνη διπλάσιο σε μέγεθος από τη Γη. Σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η καταιγίδα περιλαμβάνει ανέμους που μαίνεται με ταχύτητες έως και 400 μίλια την ώρα. Το χαρακτηριστικό χρώμα της κηλίδας μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ στοιχείων στην ατμόσφαιρα του Δία και διαφόρων μορφών ακτινοβολίας. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή εδώ και αιώνες, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστήρια για να αποκαλύψουν οι ερευνητές.

Ο Cassini, που αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος της τηλεσκοπικής αστρονομίας, παρατήρησε για πρώτη φορά το σημείο το 1665 ως ένα σκούρο οβάλ. Σημείωσε ότι το σημείο έμοιαζε να είναι μόνιμο, και συχνά επανεμφανιζόταν στην ίδια τοποθεσία με σταθερό μέγεθος και σχήμα. Άλλοι αστρονόμοι τεκμηρίωσαν τις θεάσεις του σημείου μέχρι το 1713, μετά από το οποίο οι παρατηρήσεις σταμάτησαν. Μόλις το 1831 οι επιστήμονες ανέφεραν για άλλη μια φορά ένα σημείο στο ίδιο σημείο που είχε εντοπίσει ο Cassini.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικές παρατηρήσεις για να παρακολουθήσουν το μέγεθος και την κίνηση του σημείου κατά τη διάρκεια των ετών, συγκρίνοντάς τα με σύγχρονα δεδομένα. Προσομοιώνοντας διάφορα σενάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σημερινό σημείο μοιάζει περισσότερο με αυτό που τεκμηριώθηκε το 1800 από αυτό που είχε αρχικά παρατηρήσει ο Cassini. Το σημείο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, συρρικνώνεται και γίνεται πιο στρογγυλό, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ταχύτητας περιστροφής. Πιστεύεται ότι το σημείο θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα ασταθών ανέμων που δημιούργησαν μια αρχική πρωτοκαταιγίδα που εξαφανίστηκε, για να εμφανιστεί ξανά αργότερα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Agustín Sánchez-Lavega, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη μελέτη των σημειώσεων και των σχεδίων του Cassini. Τόνισε τη σημασία της ποσοτικοποίησης των αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών, δηλώνοντας ότι η έρευνά τους ήταν ταυτόχρονα ενθαρρυντική και εμπνευσμένη.

Αφήστε μια απάντηση