• 06/07/2024 04:26

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καλούν την ΕΕ να ρίξει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καλούν την ΕΕ να ρίξει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν για πιθανούς αντιδασμούς από την Κίνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους κατασκευαστές που εξάγουν σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. Ο όμιλος υπεράσπισης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, VDA, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρέσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να αποφευχθεί η βλάβη των Ευρωπαίων και Αμερικανών κατασκευαστών που εξάγουν στην Κίνα. Υπάρχει φόβος για αντίποινα από την Κίνα με αντιδασμούς, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία λόγω των σημαντικών εξαγωγών της στην Κίνα.

Ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης οδήγησε σε έκκληση της τελευταίας στιγμής από την οργάνωση υπεράσπισης να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ πριν από την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών. Η ΕΕ είχε προηγουμένως αποφασίσει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, με συντελεστές να κυμαίνονται από 17-38%, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η Επιτροπή κατηγορεί την Κίνα ότι παρέχει άδικη υποστήριξη στους τοπικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η Κίνα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το εμπόριο με την Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς το 30% περίπου των πωλήσεων προέρχεται από την Κίνα. Η Γερμανία είναι σημαντικός εξαγωγέας αυτοκινήτων τουλάχιστον 2,5 λίτρων με κινητήρα εσωτερικής καύσης φέτος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κινεζικής αγοράς για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Υπήρξαν εκκλήσεις από κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αυξήσουν τους τελωνειακούς δασμούς στα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ως απάντηση στους δασμούς που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.

Η οργάνωση υπεράσπισης τονίζει την ανάγκη διασφάλισης της προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τη μείωση των φραγμών πρόσβασης στην αγορά και τη δημιουργία διαφάνειας στην εμπορική πολιτική αντί της επιβολής δασμών. Ο αντίκτυπος των δασμών στις τιμές καταναλωτή σε χώρες όπως η Φινλανδία παραμένει αβέβαιος, αλλά υπάρχει πιθανότητα πρόσθετου κόστους. Το θέμα των τελωνειακών δασμών έχει λάβει μικτές απαντήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με υποστήριξη στη Γαλλία και αντιπολίτευση στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία.

Αφήστε μια απάντηση