• 06/07/2024 05:38

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) και άλλοι αναπτυξιακοί οργανισμοί έλαβαν πρόσφατα θετικά νέα από τη Fitch Ratings σχετικά με τον αντίκτυπο του παγώματος των πληρωμών του χρέους στις χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές. Ο Fitch ανακοίνωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα έχουν αρνητική επίδραση στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των δανειστών ούτε θα περιορίσουν τις αξιολογήσεις νέων ομολόγων και υβριδικών. Αυτά τα νέα παρέχουν διαβεβαίωση στις χώρες που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις ότι μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάκαμψη χωρίς να τιμωρηθούν όσον αφορά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε προληπτικά μέτρα εφαρμόζοντας ρήτρες χρέους ανθεκτικής στο κλίμα (CRDCs) για τη στήριξη των ευάλωτων χωρών χαμηλού εισοδήματος. Αυτές οι ρήτρες δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να αναβάλλουν την πληρωμή του χρέους για έως και δύο χρόνια σε περίπτωση φυσικής καταστροφής όπως τυφώνας, πλημμύρας ή παρόμοιου καταστροφικού συμβάντος. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να προσφέρει οικονομική ανακούφιση και ευελιξία σε χώρες που πλήττονται συχνά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στις προσπάθειες ανάκαμψης χωρίς το πρόσθετο βάρος των άμεσων υποχρεώσεων χρέους.

Η εισαγωγή των CRDC από την Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για καινοτόμες χρηματοοικονομικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή. Παρέχοντας στις χώρες την επιλογή να αναβάλουν τις πληρωμές του χρέους σε περιόδους κρίσης, οι αναπτυξιακές υπηρεσίες επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη ενόψει των αυξανόμενων κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ρήτρες χρέους της Παγκόσμιας Τράπεζας για ανθεκτικότητα στο κλίμα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: bit.ly/3zAvKGi.

Αφήστε μια απάντηση