• 01/07/2024 16:12

Σε επιφυλακή οι γερμανικές εταιρείες καθώς οι γαλλικές εκλογές απειλούν να διαταράξουν την οικονομία

Σε επιφυλακή οι γερμανικές εταιρείες καθώς οι γαλλικές εκλογές απειλούν να διαταράξουν την οικονομία

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια για την προεδρία του Εθνικού Μετώπου, απευθύνθηκε στους οπαδούς της. Οι γερμανικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πολιτικό κέντρο της χώρας. Ο Patrick Brandmaier, διευθύνων σύμβουλος του Γαλλο-γερμανικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου, ανέφερε ότι τόσο οι γαλλικές όσο και οι γερμανικές εταιρείες ανησυχούν για την ελκυστικότητα της Γαλλίας όσον αφορά τις ανακοινώσεις οικονομικής πολιτικής από τη δεξιά και την αριστερά.

Η ακροδεξιά εθνικιστική Εθνική Συσπείρωση (RN) υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν σημείωσε αύξηση της υποστήριξης στις τελικές έρευνες ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές. Η ισορροπία δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση θα καθοριστεί από αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από την ακροδεξιά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές συγκλονίστηκαν από την απόφαση του Μακρόν και υπάρχουν ανησυχίες για τις δημοσιονομικές προκλήσεις της Γαλλίας. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια νίκη είτε του RN είτε της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη γαλλική οικονομία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γερμανία. Η πιθανότητα απότομων αυξήσεων στις κρατικές δαπάνες από το Παρίσι και η συνακόλουθη αστάθεια της αγοράς έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείες.

Η πιθανότητα υψηλότερων ασφαλίστρων στα γαλλικά κρατικά ομόλογα θα επιβάρυνε περαιτέρω τον ήδη επιβαρυμένο κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακροαριστερά ή ακροδεξιά κόμματα που αναιρούν τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μακρόν και τις πιθανές αυξήσεις φόρων. Οι γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στα συμφέροντά τους.

Αφήστε μια απάντηση